Cyclamen / Alpeviol
Alpeviol er en flerårig staude, der kan give din have en flot farvepragt, selv i de kolde måneder, kendt for sine dekorative blade og farverige blomster, der varierer fra hvid over pink til rød.
-
Alpeviol - Cyclamen coum
44,00 kr.Mørkrosa blomster
Blomstrer i februar-marts
Bliver op til 10 cm. høj
Halvskygge til skygge
-
Alpeviol Album - Cyclamen coum Album
44,00 kr.Hvide blomster
Blomstrer i februar-marts
Bliver op til 10 cm. høj
Halvskygge til skygge
-
Alpeviol Silverleaf - Cyclamen hederifolium Silverleaf
44,00 kr.Lysrosa blomster
Blomstrer august - oktober
Sølvfarvede blade
Bliver op til 15 cm. høj
Halvskygge
-
Alpeviol Silverleaf Alba - Cyclamen hederifolium Silverleaf Alba
44,00 kr.Hvide blomster
Blomstrer august - oktober
Sølvfarvede blade
Bliver op til 15 cm. høj
Halvskygge
Er du på jagt efter en staude, der kan give din have en flot farvepragt, selv i de kolde måneder? Så er alpeviol, også kendt som Cyclamen, lige noget for dig. Denne skønne flerårig staude er kendt for sine dekorative blade og farverige blomster, der varierer fra hvid over pink til rød.
Alpeviol er en fantastisk tilføjelse til enhver have, især hvis du søger noget, der er både smukt og lav pleje. Med den rette placering og pleje kan denne plante blomstre og trives, selv i de kolde vinter. Her vil jeg dele mine tips til, hvordan du får mest muligt ud af denne spændende plante i din egen have.
Placering og jordforhold
Alpeviol foretrækker en halvskyggefuld placering. En jord, der er rig på organisk materiale som blomstermuld eller lidt kompost ,og godt drænet, vil give de bedste vækstbetingelser.
Plantning
De bedste tider for plantning af alpeviol er enten det tidlige forår eller efteråret. Plant dem i huller af løsnet jord der er omtrent dobbelt så store som potten og husk at give dem god plads – ca. 20-30 cm mellem hver plante.
Vand og gødning
I vækstsæsonen bør du vande regelmæssigt, men uden at jorden bliver vandmættet. En mild gødning hver anden måned vil også hjælpe med at fremme blomstringen.
Beskæring og pleje
Alpeviol behøver sjældent beskæring, men det kan være en god idé at fjerne visne blomster og blade for at fremme ny vækst og forhindre sygdom og skimmel.
Overvintring
Mange sorter af alpeviol er hårdføre og kan klare en mild dansk vinter uden problemer. Dog kan det være en god idé at dække jorden med et lag muld, halm eller blade for ekstra beskyttelse mod frost.
Sygdomme og skadedyr
Hvis du opdager, at din alpeviol har problemer, er det ofte på grund af overvanding eller for fugtig jord, hvilket kan føre til råd og svampesygdomme. Hold også øje med skadedyr som bladlus og snegle.
Sorter
Der findes mange sorter af alpeviol, hver med sine egne unikke farver og former. De mest populære sorter i Danmark inkluderer:
- Alpeviol (Cyclamen hederifolium): kendt for sine pink blomster og hjerteformede blade som minder om efeu / vedbend
- Tidlig alpeviol (Cyclamen coum): en vinterblomstrende sort med fine runde blade.