Kirsebærtræer til haven – Flotte træer med lækre frugter

Kirsebærtræer


Kirsebærtræet er en dekorativ og lækker tilføjelse til enhver have, store som små haver. Vælg mellem søjle- eller dværg træer hvis du ikke har særligt meget plads. 

Aktive filtre


Kirsebærtræet er en dekorativ og lækker tilføjelse til enhver have, I denne lille artikel vil vi dykke ned i kirsebærtræer, herunder hvordan man passer og plejer dem.

Hvad er et kirsebærtræ?

Et kirsebærtræ, videnskabeligt kendt som 'Prunus avium', er et løvfældende træ, der er kendt for sine smukke forårsblomster og ofte søde frugter. Kirsebærtræer kan blive op til 15-20 meter høje, men der findes også søjle- og dværgvarianter, som er ideelle for mindre haver.

Dværg kirsebærtræer

Et dværg kirsebærtræ er en kompakt version af det traditionelle kirsebærtræ. Disse træer er perfekte for haveejere, der ønsker charmen og frugterne fra et kirsebærtræ, men som ikke har plads til et stort træ. Dværg kirsebærtræer kræver den samme pleje som deres større modstykker, men de er lettere at håndtere, især når det kommer til beskæring.

Plantning af kirsebærtræer

Ved plantning af et kirsebærtræ er det vigtigt at vælge et solrigt sted med god dræning. Kirsebærtræer trives bedst i en dyb, frugtbar jord, der er let fugtig. Det er også vigtigt at give træet nok plads til at vokse, både i højden og bredden.

Pleje af kirsebærtræer

Når det kommer til pleje, er vanding essentielt for et ungt kirsebærtræ, især i tørre perioder. Gødning tidligt om foråret kan også hjælpe med at fremme en sund vækst. Beskæring er en anden vigtig del af at passe et kirsebærtræ, da det hjælper med at opretholde træets form og fremmer en sund frugtproduktion.

Beskæring af Kirsebærtræer

Beskæringen af et kirsebærtræ er bedst at udføre sent på vinteren eller tidligt forår, før træet begynder at vokse. Formålet med beskæring er at fjerne døde eller syge grene og at åbne træets krone, så der kommer mere lys og luft til frugterne. Det er vigtigt at bruge skarpe beskæringsværktøjer og foretage rene snit for at undgå skade på træet.

Høstning af Kirsebær

Når det gælder høstning af kirsebær, er timingen afgørende. Kirsebær bør høstes, når de er fuldmodne og har opnået deres karakteristiske farve. Det er vigtigt at være forsigtig under høstningen for ikke at beskadige træets grene.

Andre populære kirsebærtræer (ikke velegnet til køkkenhaven)

Fuglekirsebær (Prunus avium)

Fuglekirsebær, også kendt som vildkirsebær, er et hjemmehørende europæisk træ, der er værdsat for sin naturlige skønhed og sine spiselige frugter. Træet kan vokse op til 15-20 meter højt. Om foråret blomstrer det med hvide, duftende blomster, der tiltrækker bier og sommerfugle. Fuglekirsebærrene modnes i sommermånederne til små, mørkerøde frugter, der er populære blandt vilde fugle. Disse bær er også spiselige for mennesker og kan bruges i madlavning og konservering.

Japansk Kirsebær (Prunus serrulata)

Japansk kirsebær, ofte kendt som Sakura-træer, er kendt for sine spektakulære blomster, der symboliserer foråret og fornyelse i japansk kultur. Disse træer er typisk mindre i størrelse, ofte når op til 8-12 meter i højden. De er berømte for deres overdådige blomsterpragt, der spænder fra hvid til forskellige nuancer af lyserød. Blomstringen af japansk kirsebær er en årlig begivenhed, der fejres i både Japan og andre dele af verden. Det er vigtigt at bemærke, at frugterne af dette træ ofte er små og ikke særligt smagfulde.