Storkenæb 'Geranium' til haven | Køb stauder & bunddække her

Geranium / Storkenæb


Storkenæb (Geranium), er en flerårig staude, som pryder med sin lave, dekorative vækstform, ideel som bunddække. Den blomstrer rigt, til stor glæde for bier og sommerfugle. Dens alsidighed skinner igennem, da den også trives smukt i større krukker. Med et væld af varianter og farver, er der en storkenæb til enhver have. Denne robuste plante kræver minimal pleje. Den foretrækker solrige til halvskyggefulde placeringer og trives i almindelig havejord uden behov for ekstra gødning.

Aktive filtre


Storkenæb, botanisk kendt som Geranium, er en slægt af planter, som er højt værdsat i danske blomsterbede for deres skønhed og alsidighed. Disse flerårige stauder, er kendt for deres attraktive blomster og duftende, ofte fint udskårne blade. disse har også en god lang blomstringstid.

Vækstforhold

Geranium trives bedst i veldrænet jord og kan vokse i både fuld sol og delvis skygge. Dette gør dem særligt velegnede til forskellige haveplaceringer. Nogle arter, som f.eks. Geraniummacrorrhizum typerne, tåler skygge godt og er ideelle til skovhaver eller som bunddække under træer og buske.

Storkenæb som bunddække

storkenæb, er en fremragende bunddækkeplante, takket være sin tætte og lave bladvækst. Afhængig af arten og sorten varierer bredden på storkenæb, men generelt skal der plantes mellem 4 til 9 planter pr. kvadratmeter for at opnå en fuldstændig tæt dækning af jorden.

En særlig bemærkelsesværdig art inden for Geranium til brug som bunddække er storrodet storkenæb, Geranium macrorrhizum. Denne art skiller sig ud ved at være stedsegrøn, hvilket betyder, at den beholder sit løv gennem vinteren, selvom det kan falme lidt om efteråret. Dette gør storrodet storkenæb til en ideel bunddækkeplante, da den beskytter jorden året rundt.

Pleje og beskæring

Storkenæb kræver minimal pleje, hvilket gør dem til en favorit i blomsterbedet og krukkerne. De bør vandes regelmæssigt, især i tørre perioder, men er generelt tørketålende. Beskæring efter første blomstring kan fremme en anden blomstring senere på sæsonen, Klip de visne grene af efter den sidste frost, men inden ny vækst.

Storkenæb har ikke brug for meget gødning. Overgødning kan faktisk fremme mere bladvækst på bekostning af blomsterne. Det er bedst at gøde tidligt på foråret, når planterne begynder at vokse aktivt. Dette giver dem en god start på vækstsæsonen.

Anvendelse i Haven

Geranium er utroligt alsidige i haven. Lavtvoksende sorter er fremragende som kantplanter eller i stenbedet, mens højere sorter kan skabe smukke baggrunde i staudebede. De kan også anvendes i krukker og blomsterkasser for at tilføre farve og tekstur.

Populære Arter

  • Geranium sanguineum (Blodrød storkenæb): Kendt for sin lysende røde blomsterfarve og tætte vækstform.
  • Geranium pratense (Engstorkenæb): Har store, himmelblå blomster og er ideel i landlige haver.
  • Geranium phaeum (Bølgekronet storkenæb): Udmærker sig med sine næsten sorte blomster og er fantastisk til skyggefulde områder.
  • Geranium macrorrhizum (Storrodet storkenæb): Kraftig rodstok og tæt løvdække, Skyggetålende storkenæb, er ideel som bunddække med duftende blade.

Populære sorter

  • Geranium 'Rozanne': fremragende sort af storkenæb, den er ideel til brug som bunddække i haven. Dens fortryllende blomster, der fremstår i en dyb blå nuance med et karakteristisk lyst centrum.
  • Geranium 'Rose Clair': Sarte rosa blomster, blomstrer rigeligt fra juni til september, hvilket giver en langvarig skønhed i haven.
  • Geranium 'Biokovo': med sin højde på op til 20 cm, er ideel til forgrunden i staudebede eller som kantplante, hvor den kan skabe en blød overgang mellem haveelementerne.
  • Geranium 'Apfelblüte': fryd for øjet fra maj til august, hvor den står i sin fulde blomst. Blomsterne, der fremkommer i disse måneder, er ikke blot smukke at se på, men de er også yderst attraktive for bier og andre insekter