Sådan sikre du en god vækst

- Kategorier: Artikler

Forbered jorden før plantning. Gør jorden klar inden du planter, ved at løsne jorden 2-3 gange bredere end potten/roden. Bland gerne lidt havekompost eller jordforbedring sammen med den løsnede jord. Dette sikre en god start, i forhold til næring, samt plantens nye rødder, har lettere ved at sprede sig, derefter kan du plante i jorden.

Plant hurtigst muligt efter modtagelsen, så planterne ikke tørre ud. Vand hele området lige efter plantning.

Plant dine buske og træer i bede. Planter i krukker har meget større risiko for, at gå ud om vinteren, grundet frost og tørkeskader. Endvidere tørrer krukker hurtig ud om sommeren og gødningsværdien forsvinder hurtigere end i blomsterbedet.

Hold jorden ukrudtsfri minimum ½ meter, gerne mere, rundt om planten i mindst et år efter plantning. Derved sikre du, at vand og næring beholdes til den nye plante og ikke til ukrudt og græs. Benyt evt. ukrudtsmåtter eller bark, som minimere ukrudtspiring.

Se ukrudtsmåtter og barkbeskytter

Husk at holde jorden fugtig (ikke våd) ved de nye planter sommeren over, da rødderne ikke har nået ned til et fugtigt jordlag endnu. Mærk efter om jorden er fugtig, i 10cm dybde.
Er jorden direkte våd, kan planternes rødder drukne/rådne.
Sivslange anbefales til blomsterbede, og vandingsposer til større træer.

Se vandings produkter

Plant ikke op af beton, cement og andre støbematerialer da dette kan ændre jordens pH værdi så planten mistrives.

Husk jordtypen. Surbundsplanter som f.eks. rhododendron, azalea, pieris, blåbær, skimmia og lyng kræver surbundsjord og rhododendrongødning. Roser kræver rosenjord og rosengødning. Citrus og oliventræer kræver middelhavsjord og citrusgødning

Beskyt mod den første vinter. Planter, som er plantet sidst på sommeren og efteråret anbefales det at, beskytte mod den hårde vinterfrost, enten med lidt halm eller sphagnum omkring rodhalsen (ved stammen og roden).

Håndtering af Barrodsplanter

Barrodsplanter må ikke tørre ud! Men må heller ikke være direkte våde i lang tid.
Barrodsplanter er nemlig utroligt følsomme overfor udtørring på deres rødder.

Når du modtager skal planterne stilles i skyggen og køligt f.eks. i carport eller nordsiden af huset så rødderne får ilt og ikke tørre ud.
Hvis det ikke er muligt, at plante samme dag skal de plantes i indslag.

(Et indslag laves ved at du graver en rende. Planterne plantes derefter i hele bundter i randen og vandes, så rødderne står kølige og fugtige indtil de skal bruges!
Du kan med fordel grave renden, hvor hækken senere skal plantes
)

Vær forsigtig, når planterne skal pakkes helt ud. Der er mange grene som nemt flettes ind i hinanden. Der er typisk en snor om rødderne og en om grenene.

Tag ét bundt op afgangen, når du skal i gang med at plante. På den måde mindsker du risikoen for at rødderne tørre ud.

Hvis terrænet falder mod plantestedet, kan dette komme til, at virke som et badekar. grundet alt vandet vil trænge hen på det laveste sted. Opstår der vand i planterenden, vil rødderne i perioder kunne være uden ilt, derved risiko skader og råd, i værste fald kan planten gå ud. For at undgå dette, graves der drænrender mellem terræn og plantestedet.

Alle rødderne skal i jorden. Barrodsplanter kan have lange tykke og tynde rødder, sørg for, at alle og hele roden er under jorden

Podestedet på roser skal 10 cm under jorden, da roser arbejder sig op ad jorden. Derefter er det vigtigt, at du hypper jorden op omkring rosen for, at bevare podestedet under jorden.

Husk, at løsne jorden omkring barrodsplanterne da hårdt jord kan være lidt vandafvisende.

Top jord op omkring stammen, da det sikrer at jordniveauet er den samme selv efter jorden er sunket sammen, ellers kan vand samle sig og drukne rødderne og give råd i rødderne

Husk varme og tørre perioder, stiller store krav til vanding af dine nye barrodsplanter og specielt nyplantet hæk,

Undlad at give barrodsplanter gødning i den første vækstsæson efter plantning. Det nemt kan skade rødderne.

Del dette indhold